Turystyka

RZYM NA WEEKEND

Dlaczego na weekend majowy warto wybrać się do Rzymu? W tym roku w maju odbędą się wybory do europarlamentu. A to właśnie tutaj zostały podpisane Traktaty Rzymskie, które wraz z Traktatem Paryskim tworzą podwaliny Unii Europejskiej.

Anna Lewicka

Wieczne Miasto zachwyca pięknem architektury, wspaniałą atmosferą i przepyszną kuchnią. Bogata historia, miejsca znane z książek i filmów, na każdym kroku wzbudzające niezapomniane emocje – to wszystko czeka na nas w Rzymie. Na zwiedzanie przygotujmy wygodne buty. Podczas zwiedzania zapominamy o kilometrach, które najczęściej pokonujemy piechotę, bo odległości między zabytkami są niewielkie.

Zwiedzanie rozpoczniemy od Koloseum, a właściwie amfiteatru Flawiuszów. W 528 r. odbyły się w nim ostatnie igrzyska, a 7 lipca 2007 r. obiekt został ogłoszony jednym z siedmiu nowych cudów świata. To właśnie tutaj od drugiej połowy XVIII wieku w Wielki Piątek odbywa się tutaj droga krzyżowa pod przewodnictwem papieża. Zakup biletu lepiej zaplanować wcześniej, bo kolejki są niesamowitej długości.

Obok budowli zobaczymy słynny Łuk Konstantyna, zbudowany dla uhonorowania cesarza i uczczenia jego zwycięstwa nad Maksencjuszem. Blisko znajduje się również Palatyn, gdzie w grocie Lupercal wilczyca karmiła Romulusa i Remusa. W czasach republiki mieściły się na wzgórzu wille najsłynniejszych i najbogatszych rzymian, m.in. Cycerona czy Marka Antoniusza, a od czasów Oktawiana Augusta tu wznosili pałace rzymscy cesarze.

Forum Romanum

Idąc ulicą Via dei Fori Imperiali mijamy pozostałości słynnego Forum Romanum. Był to główny polityczny, religijny i towarzyski ośrodek starożytnego Rzymu. Wystarczy odrobina wyobraźni, by stojąc wśród pozostałości siedziby senatu zobaczyć, jak Brutus zabija Cezara.

Na Wzgórze Kapitolińskie prowadzą schody, których strzegą rzeźby lwów egipskich. Po pokonaniu stopni ukazuje się na plac, który jest otoczony przez Pałac Konserwatorów, Senatorów i Nowy, a na jego środku stoi kopia posągu Marka Aureliusza. To właśnie w sali Horacjuszy i Kuracjuszy w Pałacu Konserwatorów na Kapitolu 25 marca 1957 r. podpisano Traktaty Rzymskie, które są jednymi z najważniejszych dokumentów w historii integracji i początków Unii Europejskiej.

Ołtarz Ojczyzny

U podnóża Kapitolu znajduje się Plac Wenecki, nad którym dominuje olbrzymi, biały Ołtarz Ojczyzny. Wzniesiono go na cześć Wiktora Emanuela II, pierwszego króla zjednoczonych Włoch. Budowla jest obecnie jednym z najważniejszych symboli Włoch.

Fontannę di Trevi wypromował na cały świat Federico Fellini w jednej ze scen swojego filmu „Słodkie życie”. Turyści chętnie wrzucają do niej monety, żeby wrócić do Rzymu. Ta piękna barokowa fontanna jest zasilana przez wodę doprowadzoną akweduktem zbudowanym w 19 r. p.n.e. , który zasila również fontannę Barcaccia, znajdującą się u podnóża Schodów Hiszpańskich.

Fontanna de’ Trevi

Schody Hiszpańskie, które należą do najszerszych i najdłuższych w Europie, trzeba zobaczyć koniecznie, choć przeważnie trudno znaleźć na nich choćby skrawek wolnego miejsca. To na nich odbywają się coroczne pokazy mody, a w okresie Bożego Narodzenia ustawiana jest szopka.

Miejsce, które pokochałam, to Campo de’ Fiori. Na ten malowniczy targ warto wybrać się wczesnym rankiem. Można kupić na nim świeże warzywa i owoce, ryby, sery, mięso, produkty regionalne, a także kwiaty. Pełen życia targ zachęca do zakupów i poznania produktów oferowanych przez pełnych entuzjazmu handlarzy. Wśród straganów stoi pomnik Giordano Bruno, który w tym miejscu spłonął na stosie inkwizycji.

Campo de’ Fiori

Zwiedzając miasto nie trzymajmy się kurczowo mapy, czasem warto skręcić w niewymienioną w przewodniku uliczkę, która zaskoczy nas architekturą, zdobieniami lub restauracją, której dania będziemy wspominać z uśmiechem na ustach.

Koloseum

Zwiedzać Rzymu bez zasmakowania jego kuchni się po prostu nie da. Panuje tu prostota i różnorodne smaki, a wina i sery owcze pochodzą z podmiejskich miejscowości. Królują dania z makaronami i typowymi dla regionu sosami, ryby, bitki wołowe, cielęcina, ogon krowi w sosie pomidorowym, gęste zupy, pizza i warzywa, z którym światową sławę zdobyły karczochy po rzymsku. Z deserów najbardziej znana jest panna cotta i domowej roboty lody.


fot. Anna Lewicka
„Nasze Czasopismo” nr 04-05/2019