Turystyka

KRETA, WYSPA DŁUGOWIECZNOŚCI

Witajcie na Krecie – największej spośród greckich wysp, która posiada długą i bogatą historię oraz jedną z najzdrowszych kuchni świata. Słynie z oliwy, pięknych plaż i turkusowego morza.

Anna Lewicka

Na Kretę najlepiej wybrać się od maja do października, a najlepiej poza sezonem turystycznym, kiedy będziemy mogli podziwiać piękne krajobrazy, raczyć się kąpielami słonecznymi lub morskimi bez tłumów wokół nas. Wyspa posiada dwa duże lotniska, co ułatwia zakup stosunkowo niedrogich biletów lotniczych. Dwa tygodnie to wystarczający czas, aby zobaczyć najważniejsze miejsca na wyspie oraz odpocząć na plażach w sąsiedztwie błękitnego morza. Ceny wynajęcia samochodu na kilka dni nie są wygórowane, a komfort podróżowania ogromny, jeśli nie lubimy zwiedzać atrakcji turystycznych w grupach.

Gdzie się zatrzymać? Wybór miejsca zależy od naszych potrzeb, osobiście polecam małe hotele lub pensjonaty, w których serwowane są przede wszystkim dania regionalne, a położone są pobliżu głównych miejscowości turystycznych. Ale oczywiście również zwolennicy dużych, luksusowych hoteli będą mieli z czego wybierać.

Naszą podróż rozpoczniemy od stolicy wyspy Heraklionu, gdzie w porcie zobaczymy potężne mury otaczające najstarszą część miasta, kupimy od rybaków gąbki, sprzedawane bezpośrednio z łódek. Stary fort wenecki , który kiedyś bronił wejścia do portu, jest idealnym miejscem do zrobienia pięknych zdjęć. Rynek, kawiarnie i urokliwe uliczki zachwycają, natomiast centrum i pozostałe dzielnice są hałaśliwe i zatłoczone. Główną atrakcją miasta jest Muzeum Archeologiczne, które posiada drugi pod względem wielkości (po Atenach) zbiór pamiątek antycznych i wykopalisk. W pobliżu miasta znajduje się pałac w Knossos, słynna budowla minojska z mitycznym Labiryntem, w którym mieszkał Minotaur – pół byk, pół człowiek. Jeśli zdecydujemy się na odwiedzenie obu tych miejsc, warto kupić bilet łączony.

Po drodze do kolejnej miejscowości na naszej trasie mijamy liczne starożytne ruiny i Wyżynę Lasithi ze słynnymi wiatrakami, malowniczymi wioskami oraz jaskinią Dikte w której, według mitologii, przyszedł na świat Zeus.

Agios Nikolaos, Kreta, fot. Anna Lewicka

Agios Nikolaos to piękne kolorowe kamienice, restauracje kuszące owocami morza, promenada ciągnącą się nad malowniczą Zatoką Mirabello i znajdujące się w środku miasta niewielkie, ale bardzo głębokie (64 m) jezioro Wulismeni,
w którym brała kąpiele Afrodyta. Tu znajduje się również słynna rzeźba przedstawiająca uprowadzenie Europy przez Zeusa pod postacią byka.

Wybierając się na południe wyspy warto zobaczyć Matalę – wioskę rybacką, która słynie z jaskiń z okresu neolitu, wydrążonych w klifie wokół zatoki, które za czasów rzymskich służyły jako katakumby, a w latach 60. XX wieku były schronieniem hipisów z całego świata. Po obejrzeniu jaskiń możemy opalać się na plaży lub zjeść smaczny obiad w lokalnych restauracjach.

Na północy Krety warte obejrzenia są stare dzielnice Chanii i Rethimnonu z mnóstwem pozostałości po Wenecjanach i Turkach.

Wąwóz Samaria to idealne miejsce dla osób lubiących piesze wędrówki, Jest to najdłuższy suchy wąwóz w Europie, porośnięty rzadkimi gatunkami roślin i jedyne miejsce występowania koziorożca kreteńskiego. Czas przejścia przez wąwóz to około sześciu godzin, warto zabrać wygodne obuwie, na trasie są punkty, w których można uzupełnić wodę. Szlak turystyczny rozpoczyna się w miejscu zwanym Ksiloskalo czyli „drewniane schody” i kończy w miejscowości Ajia Rumeli, z której wydostać się można jedynie promem. Trasę można pokonać także w drugą stronę.

Plaża i Groty w Matali, Kreta, fot. Anna Lewicka

Znana z pocztówek laguna Balos wyróżnia się wśród innych miejsc na wyspie białym piaskiem oraz turkusową płycizną , na której można mile spędzić czas z rodziną. Dotrzeć możemy tutaj statkiem, który najpierw dopływa do wyspy Gramvousa, gdzie można odwiedzić wenecką twierdzę z XV wieku. Następnym punktem podróży jest słynna laguna. Można próbować dotrzeć autem, ale trasa prowadzi kilka kilometrów szutrową drogą do parkingu, z którego do samej laguny jest jeszcze pół godziny drogi na piechotę.

Dla osób lubiących słodkie lenistwo plaża Elafonisi na południowo-zachodnim skraju wyspy jest idealnym miejscem. To chyba jedna z najpiękniejszych plaż na świecie, pokryta różowym piaskiem, widok jak z bajki.

Ryby i owoce morza, Kreta, fot. Anna Lewicka

Kuchnia kreteńska należy do najzdrowszych na świecie. Opiera się na produktach sezonowych, dostępnych w okolicy. Mięso i ryby najczęściej są grillowane i duszone. Prawie do wszystkich posiłków podaje się warzywa, zioła, sery i oliwę. Na stołach w lokalnych tawernach króluje sałatka horiatiki (wiejska) w Polsce znana jako „grecka” , saganaki z krewetkami lub małżami, dakos, dolmades, faszerowane kwiaty cukinii, souvlaki, kalitsounia, jagnięcina lub grillowane ryby. Do chleba i oliwy doskonale pasuje tzatziki, fava lub taramosalata. Na deser bougatsa, czyli ciasto filo wypełnione serem mizithra.


fot. na górze: Port i fort wenecki w Heraklionie, Kreta, fot. Anna Lewicka
„Nasze Czasopismo” nr 09/2019