Turystyka

TOSKANIA – RAJ DLA OKA I PODNIEBIENIA

Turystów zachwycają górzyste krajobrazy ze zboczami porośniętymi winnicami, gajami oliwnymi i lasami. Kręte drogi ozdabiają liczne cyprysy. O wielowiekowej historii przypomina architektura zabytkowych budowli i bogactwo unikatowej kuchni. Znajdująca się w środkowej części Włoch Toskania to
jeden z najpiękniejszych regionów w Europie.

Anna Lewicka

 

Najlepiej odwiedzać tę część Europy wiosną lub w okolicach września i października, gdy pogoda jest wciąż piękna i przewidywalna, ale nie pali nas tropikalne niemal słońce.

Wiele znanych filmów korzystało z plenerów w Toskanii. Znajome miejsca, krajobrazy odkrywają tu na żywo widzowie „Gladiatora” , „Ukrytych pragnień” czy sagi „Zmierzch”. Między wzgórzami rozrzucone są malownicze miasteczka. Prastare warowne twierdze skrywają jeszcze starsze kościoły i domy o unikalnych kształtach. Wąskie uliczki Volterry, San Gimignano czy Monteriggioni pozwalają poczuć atmosferę minionych wieków. W dawnych kamienicach turyści odnajdą restauracje, lodziarnie oraz sklepy z potrawami i pamiątkami regionalnymi.

Duże miasta Toskanii pełne są monumentalnej architektury olśniewającej kunsztem i bogactwem. W Siennie zachwyci nas XII-wieczna katedra Duomo di Santa Maria Assunta wraz
z baptysterium i charakterystyczną dla stylu włoskiego oddzielną dzwonnicą – kampanilą. Inspirowany kształtem muszli rynek Piazza del Campo pozwala swobodnie spływać wodzie podczas rzadkich, acz obfitych deszczów.

Stolica regionu, Florencja, kolebka renesansu, jest słynna na cały świat z bogactwa zbiorów sztuki. Pragnącym zatrzymać się w niej na dłużej proponujemy zakup karty na 72 godziny, która upoważnia do korzystania z komunikacji, muzeów i wybranych miejsc turystycznych. Wśród najważniejszych atrakcji znajdziemy katedrę Santa Maria del Fiore, Galeria Uffizi, Ponte Vecchino oraz Piazza Della Signoria.

Słynną Pizę najlepiej zwiedzać rano, gdy gwar turystów nie przeszkodzi nam w samotnej kontemplacji uroku temu miejsca. Nasze kroki skierujemy zapewne ku Campo dei Miracoli, gdzie przywita nas Krzywa Wieża z XIV w., romańska katedra oraz baptysterium. Nad brzegiem rzeki Arno stoi prawdziwe arcydzieło architektury gotyckiej – urzekający niczym perła kościół Santa Maria della Spina.

Poza miastami w Toskanii oczarują nas spokój i zapierające dech krajobrazy. Pełno tu niewielkich pensjonatów oraz gospodarstw agroturystycznych, których charakter, atmosfera i styl tylko spotęgują zachwyt nad tym regionem.

Piękno malowniczych zielonych pól doceniła także UNESCO, umieszczając na swej liście pełne winnic i kęp cyprysów Val d’ Orcia – wymarzone wprost na pocztówkę z wakacji. Dodatkową atrakcją doliny jest obfitość źródeł termalnych, a chwila relaksu podczas zwiedzania jest zawsze mile widziana. Uzdrowiska w ofercie przewidują różne pakiety, tak że każdy znajdzie coś dla siebie.

Słynne Chianti, zaprasza przede wszystkim na degustacje win w przydrożnych winnicach. Miejscowe restauracje umożliwią skosztowanie potraw z dziczyzny i pysznych deserów – zawsze będą to regionalne włoskie dania z miejscowymi warzywami, oliwą, świeżymi ziołami, mięsem, czy truflami oraz robionym chlebie na prawdziwym zakwasie bez dodatku soli. Posiłek rozpoczniemy od oliwki, wędliny i serów, a zakończymy podłużnymi ciasteczkami z migdałami, ciastem torta di marroni, panforte i słynnym tiramisu. Pochodzenie tego ostatniego jest przedmiotem sporu między Wenecją, Florencją, Sieną i Treviso.

Alkohol równoznaczny jest w Toskanii z winem ̶ klasycznym czerwonym Chianti Classico, Brunello di Montalcino czy Vino Nobile di Montepulciano. Białe wino Vernaccia produkowane jest w San Gimignano.

Z kuchnią związane są również festiwale żywnościowe tzw. „sagra” odbywające się najczęściej w marcu, kwietniu i grudniu. Uczcie dla podniebienia na otwartym powietrzu towarzyszy wówczas nierzadko muzyka na żywo. Odbywające się wielu miasteczkach festiwale, jak Sagra del Cinghiale i Tortello, poświęcone są zwykle produktom regionalnym wychwalane bywają uroki mięsa z dzika i makaronów wypełnionych mięsem, serem risotta lub szpinakiem. Smakosze win skierują się zapewne ku festiwalom Mostra del Chianti w Montespertoli i Cantine Aperte.


 „Nasze Czasopismo” nr 8/2017
fot. Anna Lewicka