Chcesz się zdrowo odżywiać ? Na to zwracaj uwagę!

Chcesz się zdrowo odżywiać ? Na to zwracaj uwagę!

Wyłącz przez

Od dawien dawna wiadomo, że prawidłowa dieta ma wpływ na nasz organizm,jego funkcjonowanie i stan zdrowia. W ostatnich latach wzrosła świadomość konsumentów na temat zdrowego odżywiania. Wszak lepiej inwestować w żywność i zajadać się nią ze smakiem, niż wydawać pieniądze na leki i zmagać się z bolesnymi, przykrymi dolegliwościami.

Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, chcąc cieszyć się dobrym samopoczuciem, energią i witalnością?

Z pewnością warto przyjrzeć się m.in takim kwestiom jak:

* skład

* stopień przetworzenia

* pochodzenie

* miejsce zakupu

* pora roku

* uprawa własna

* domowa produkcja

Słodkie owoce mogą być niezdroweSkład produktów to podstawa, choć czytanie etykiet zajmuje chwilę, po czasie dojdziemy do wprawy i dużo szybciej wybierzemy do koszyka to, co lepsze podczas zakupów . Niestety im dłuższy skład i więcej dziwnych, nieznanych, chemicznych składników, tym gorzej dla naszego przewodu pokarmowego. Choć te dodatki są dopuszczone do obrotu, często mają mnóstwo negatywnych właściwości. Mogą powodować nadwrażliwość, biegunkę, bóle głowy czy nawet zawroty. Dlatego im mniej składników, tym lepiej. Widząc kilka linijek tekstu w podanym składzie, możemy od razu darować sobie taką żywność.

Stopień przetworzenia jedzenia również ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Im więcej różnych procedur musi mieć miejsca podczas produkcji, tym mniej wartości odżywczych i korzystnych znajduje się w danym produkcie. Wszak nasze ciało najlepiej toleruje produkty tworzone bez skomplikowanego i długotrwałego powstawania.

Pochodzenie danego pożywienia także nie jest bez znaczenia. Żyjemy w takim, a nie innym kraju i nasz organizm jest genetycznie  ukierunkowany na warzywa i owoce z rodzimego podwórka. Często zdarza się, że będąc na zagranicznych wyjazdach i próbując nowych smaków, odczuwamy strajk przewodu pokarmowego czy nawet reakcję alergiczną. Ponadto musimy mieć świadomość, że produkcja poza UE choćby na wschodzie ma dużo niższe standardy, stąd niezalecane jest spożywanie takich wytworów.

Szparagi z truskawkamiJeśli chcemy się zdrowo odżywiać warto przynajmniej raz w tygodniu odwiedzać targ czy rynek, gdzie bez problemu znajdziemy stoiska z warzywami i roślinami bez zbędnej chemii. Często nawet rolnicy czy sadownicy sprzedają je osobiście, a to co sami wyhodowali opisują tabliczką z napisem “uprawa własna”. Jeśli w okolicy nie znajduje się żaden bazar czy targowisko, warto poszukać choćby w internecie gospodarstw rolnych, gdzie często można nabyć żywność bezpośrednio, np. jajka, ziemniaki, marchew, pomidory itp. Podobnie z mięsem czy nabiałem. Najlepiej poszukać rodzinnej, małej masarni, gdzie dostaniemy wędliny z prostym składem. Wielu potentatów w tej branży dodaje mleko, soję czy chemiczne zapychacze. Często mniejsi hodowcy krów czy kóz oferują do sprzedaży własnoręczne przetwory czy mleko tych zwierząt. Legalne gospodarstwa badają swoje produkty, dlatego ich spożywanie jest bezpieczne i nad wyraz zdrowe.

Najlepiej spożywać to, co naturalne i powstałe w danej porze roku.

Czyli jedzmy  ogórki, dynie czy truskawki, gdy jest sezon na nie. Podobnie z wiśniami, malinami czy innymi. Nasz organizm dobrze będzie je trawił, przyswajając wszystkie bogate właściwości.

Jeśli mamy odrobinę chęci i np. nawet tylko balkon, możemy się pokusić o samodzielną uprawę w doniczkach np. sałaty czy pomidorów. Z pewnością będą smakować obłędnie i przyniosą nam wiele korzyści. Taka hodowla nie jest zbyt skomplikowana i czasochłonna. Z kolei, gdy dysponujemy działka czy kawałkiem ziemi, warto zastanowić się nad uprawami na własne potrzeby, pod warunkiem że dysponujemy czasem i sprawi nam to radość.

Warto też rozważyć przygotowywanie własnych przetworów.

Obecnie nie jest to aż tak skomplikowane, jak kiedyś, dostępne są różnego rodzaju maszyny gotujące czy roboty.  Istnieje też sposób, by słoiki zachowały trwałość na dłużej bez wekowania. Po prostu wyparzone wcześniej, należy nagrzać w piekarniku, napełnić gorącą zawartością, szczelnie mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilka godzin przykrywając np. kocem.

Wbrew pozorom zdrowe odżywanie wcale nie jest takie skomplikowane, gdy wiadomo, na co trzeba uważać. Bez wątpienia takie działanie przyniesie nam tylko same korzyści, co docenimy w okresie jesienno-zimowym, gdy panują wzmożone infekcje.

Autor